Kun je ziek worden van je koelkast en wasmachine
Het is al langer gekend dat ‘schoongemaakte’ oppervlakken verbazingwekkend aantalen bacteriën kunnen bevatten.
Doordat de spons of doek waarmee je alles schoonveegt bijvoorbeeld een broeinest is.
Maar dat ook de wasmachine en koelkast je ziek kunnen maken is bij minder mensen bekend.
De grote oorzaak bij de wasmachine is het wassen op te lage temperatuur,
voor de koelkast is dat gewoon te weinig schoonmaken waardoor de bacteriën zich snel kunnen vermenigvuldigen.
De plaats waar de meeste bacteriën zijn te vinden in de koelkast is de groentenbak / goentelade.
Bij een test in 30 huishoudelijke koelkasten, bleek de goentelade gemiddeld 7.850 bacteriën te bevatten per vierkante centimeter.
Ter vergelijking: een schone eetruimte heeft tussen de 0 en 10 bacteriënkolonies per vierkante centimeter
Bacteriën zijn gek op warmte en zullen zich bij goed weer eenvoudig vermenigvuldigen.
Het doel van een koelkast is voedsel fris te houden, en vermenigvuldiging van bacteriën en schimmels tegen te houden.
Waarom is de koelkast zelf dan toch een broeinest voor bacteriën?
Een koelkast kan alleen bacteriën tegenhouden als ze regelmatig en grondig wordt schoongemaakt.
Als bacteriën toegang vinden tot de koelkast, dan zullen ze zich snel vermenigvuldigen,
ook al gaat het wat minder snel.
Hoe vaak en hoe een koelkast best wordt schoongemaakt, minimaal 1 keer per week
zie ook bericht: De meest vieste plekken in de keuken
Schone was… of toch niet?
Ook de wasmachine is een gezondheidsgevaar.
Je was lijkt schoon als hij uit de wasmachine komt, maar is hij dat ook echt? nou Niet bepaald:
ook hier werden gevaarlijke bacteriën als E.Coli aangetroffen (83 procent van de stalen) en ook het norovirus
(wat braken veroorzaakt) en bacteriën die huid- en urineweginfecties of longonstekingen veroorzaken, kunnen worden verspreid.
De meeste mensen hebben voldoende weerstand, maar ouderen mensen of zwakkeren kunnen er wel sneller ziek van worden.
Te lage was temperaturen
De oorzaak hier zijn wassen op te lage temperaturen.
89 procent wast op 40 graden of minder, al wordt er niet bijgezegd of dit voor alle wasbeurten zo is.
Wassen op 15 graden niet voldoende om de bacteriën te doden.
40 of 60 graden wassen
Vanaf 40 graden lukt dit meestal wel, vooral als het wasmiddel ook bleekmiddel bevat.
Uitzondering is huisstofmijt: wassen op 30 of 40 graden doodt maar zes procent van de huisstofmijten in bijvoorbeeld lakens, wassen op 60 graden doodt bijna 100 procent.
Ook bij ziekte in huis, is het best te wassen op 60 graden.
Wie werkt met voedsel, wast het best de werkkleding apart en zeker niet in combinatie met vuil ondergoed.
Ondergoed, linnen, handdoeken, washandjes en Theedoeken worden het best apart en minimaal op 60 graden gewassen om urine- en resten uitwerpselen volledig te verwijderen en de verzaalmelde bacteriën te doden.
Wasmiddel Soort
Ook het soort wasmiddel dat je gebruikt heeft impact.
Niet-biologische wasmiddelen bevatten meestal een bleekmiddel, biologische bevatten enzymes die proteïnes en vuil op kledij verteren en wegwassen.
Deze zijn zeer effectief op lage temperaturen en minder schadelijk voor de kleding. Vloeibaar wasmiddel bevat dan weer geen bleekmiddel, waspoeder meestal wel.
De ecologische wasballen zijn vooral geschikt voor alledaagse, licht vervuilde kleding.
Als er toch op lage temperatuur moet worden gewassen, bijvoorbeeld voor kinderkleren, kun je desinfecterend middel aan het waspoeder worden toevoegen.
Hou kinderkleding altijd gescheiden van ‘risico-kledig’, zoals vuil ondergoed, keukenhanddoeken, zeker als u gaat wassen op lage temperaturen.
Tot slot moet ook de wasmachine zelf regelmatig een schoonmaakbeurt krijgen door een hete, draaien op 90 of 95 graden om zo de bacteriën te doden.
Afhankelijk van uw wasmachinegebruik moet dit één keer per maand.
zie ook bericht :Vetluis zeepluis in de Wasmachine voorkomen en bestrijden
Bron: hln.be
Blog witgoedsupport – onlineonderdelenshop.nl