Wie denkt dat een koelkast netjes inruimen en regelmatig schoonmaken voldoet, kan best onderstaande tips in achting nemen.
Ondanks wat de naam je doet vermoeden is je koelkast meer dan een kast voor je voedingswaren. Met dank aan technologie zorgt je koelkast ervoor dat je voedingsmiddelen op de juiste wijze en in de juiste temperatuur bewaard worden. Een koelkast is immers niet enkel onderverdeeld in verschillende compartimenten: ze heeft ook nog eens verschillende temperatuurzones. Wie voedsel dus op de verkeerde plek in de koelkast bewaart, zorgt er dus voor dat het nut van dit keukentoestel volledig ondermijnd wordt.
Greatist helpt je om de kunst van het koelkasten onder de knie te krijgen, maar eerst enkele algemene tips.
•Vers voedsel moet op een koele plek bewaard worden. Hoe koel is cool: een koelkast mag niet warmer zijn dan 5 graden Celsius, terwijl je diepvries best ingesteld staat op -17 graden Celsius.
•Deze voedingswaren worden vaak in de koelkast bewaard maar kopen eigenlijk beter tot hun recht op kamertemperatuur: tomaten, aardappelen, pompoen, avocado, uien.
• Hoe voller je koelkast, hoe minder koude lucht er kan circuleren en hoe meer warme plekken zullen ontstaan in je koelkast. (Je vriezer mag dan weer wel propvol zitten.)
De deuren zijn het warmste deel van de koelkast en zijn dus voorbehouden voor voedingswaren die het minst snel slechts worden. Hou sauzen, sappen en andere voedingsmiddelen die temperatuurschommelingen aankunnen op deze plek. Melk en eieren horen hier dus niet thuis! (Ook al heeft je koelkast waarschijnlijk een fijn rekje met gaatjes voor de eieren in de deur voorzien)
De bovenste planken van je koelkast hebben de meest consistente temperatuur. Bewaar er dus het voedsel dat niet (meer) bereid moet worden. Restjes van een avondmaal, drankjes, beleg, hummus, microwave maaltijden en kleine snacks voelen zich hier het beste thuis.
De onderste planken zijn dan weer het koudste en dus de meest veilige plek voor rauw vlees, eieren, zeevruchten en zuivelproducten. Om ervoor te zorgen dat de bacteriën die kunnen voorkomen in rauw vlees zich niet naar andere gebieden in de koelkast kunnen verspreiden zorg je er best voor dat je een bepaalde plek of plank voorziet waar je altijd je vlees bewaart. Hou het zo lang mogelijk in de originele verpakking en leg deze nog eens extra op een bord (dat regelmatig afgewassen wordt!).
De schuiven van een koelkast zijn meestal voorbehouden voor fruit en groenten omdat deze afgesloten bakken helpen om een vochtig en koel klimaat te waarborgen. Maak echter niet de fout om je fruit en groenten door elkaar in deze schuiven te bewaren: veel fruit, zoals appels, perziken, pruimen en peren, produceren ethyleen, een koolwaterstof die hen bijstaat in het rijpingsproces. Jammer genoeg zorgt ethyleen er ook voor dat andere planten rijper zullen worden, waardoor groenten geel en slap worden en soms zelfs extra scheuten krijgen.
De plek bovenop de koelkast wordt nogal vaak gebruikt om brood, wijn en verse kruiden op te bewaren, maar het is geen extra koelruimte. Vergeet niet dat je koelkast een elektrisch toestel is dat voorbestemd is om de lucht binnenin koel te houden. Logischerwijs stijgt de warme lucht dus langs boven op, waardoor het best wel heet kan worden daarboven. Hitte is de grootste vijand van wijn en zorgt ervoor dat je brood sneller kan beschimmelen. Wil je dit plekje toch goed benutten? Bewaar er andere toestellen (zoals mixers en dergelijke) , keukenrol en kookboeken.
Bron: knack.be