Als je eenmaal een vaatwasser hebt, wil je eigenlijk nooit meer zonder. We zouden het liefst alles erin willen stoppen, maar helaas: sommige dingen vragen toch echt om een afwasborstel en zeepsop.
De vaatwasser is toch wel een van de beste uitvindingen van de afgelopen eeuw. Helaas is lang niet al het servies en keukengerei bestemd voor de afwasmachine. En ach, als je samen de afwas doet heeft het ook wel weer wat. Dit is wat je nooit in je vaatwasser zou moeten stoppen:
Een gietijzeren braadpan
Voordat je een gietijzeren pan voor de eerste keer gebruikt, moet je de pan voorbereiden door plantaardige olie er 5 minuten in te laten koken. Daardoor ontstaat een zwarte laag wat de antiaanbaklaag wordt. Als je de pan vervolgens in de vaatwasser zet, doe je al je werk teniet. In plaats daarvan kun je de pan boenen met zout en daarna afspoelen met warm water (zonder afwasmiddel!).
Houten keukengerei
Het hete water en de hitte van het drogen zijn funest voor houten materiaal. De spatels kunnen zo krom trekken en hun vorm verliezen.
Houten snijplank
Wat voor je spatels geldt, gaat ook op voor de houten snijplank. Door de warmte verliest de plank z’n glans en vervormt het. Maak het daarom liever schoon met een klein beetje chloor en water.
De antieke borden van je overgrootmoeder
Die ouderwetse borden met goudkleurige versieringen en bloemetjes staan heel gezellig, maar worden weggebeten door de hitte en het schoonmaakmiddel in de vaatwasser. Met beleid afspoelen dus en weg uit die machine.
De knoflookpers
De knoflookpers is heel handig bij het koken, maar minder handig als je daarna gaat afwassen. Met de vaatwasser alleen wordt de pers niet goed schoon. De uitgeperste knoflook is plakkerig en blijft achter de gaatjes zitten. Was het met de hand zodat je zeker weet dat-ie schoon is voor de volgende keer.
Een thermosfles
Sommige thermosflessen zijn inmiddels vaatwasser-vriendelijk, maar lang niet allemaal. De vaatwasser maakt de isolatielaag kapot doordat er water tussen gaat zitten.
Potjes met etiketten
Als je het jampotje wilt bewaren als-ie leeg is, moet je voordat je hem in de vaatwasser stopt ontdoen van het etiket. Het etiket laat los in de vaatwasser en kan dan vastraken in het filter – wat kan leiden tot een duur geintje in de vorm van een reparatie.
Ieder aluminium kookgerei
Al het kookgerei waarin aluminium is verwerkt, verkleurt je vaatwasser.
De kaasrasp
Die heerlijke Parmezaan die je net over de pasta hebt geschaafd, zit waarschijnlijk nog tussen de gaatjes – zelfs na een rondje vaatwasser. Ga de kaasrasp daarom te lijf met sop en een sponsje.
Je dure messenset
De scherpe messen kunnen ander materiaal van plastic beschadigen in de vaatwasser. Tenzij je een apart rekje hebt waar je de messen in kwijt kunt.
Koperen pannen, potten en mokken
De kleur koper is hip en staat ook gewoon heel feestelijk. Als je dat graag zo wilt houden, kun je je koperen gerei het beste met de hand wassen.
Aangebrand kookgerei
Als de aardappelschotel een zwart laagje heeft achtergelaten op je ovenschaal (overkomt de beste), heeft het geen zin om de schaal in de vaatwasser te parkeren. Dit vereist wat serieus schrob- en boekwerk. Wat je nodig hebt is wat vet, zuiveringszout en opgestroopte mouwen.
Het kristal
Als je kristal hebt ben je er waarschijnlijk voorzichtig mee – en terecht. In het hete water kan het kristal beschadigen en dof worden. Check de gebruiksaanwijzing van de fabrikant; sommige kristallen voorwerpen kunnen wel mee de vaatwasser in. Zorg er dan in ieder geval wel voor dat het stevig vaststaat tussen de rest van het servies.
Bron: libelle.nl