Ruikt de koelkast niet fris ? Dan is het hoog tijd voor een goede beurt. schoonmaakexpert Zamarra Kok legt je uit hoe je dat doet in drie stappen.
Stap 1: koelkast leeg maken
Het beste moment om je koelkast leeg te maken is vlak voor je boodschappen gaat doen. Zo kun je meteen aanvullen wat je tekort komt. Controleer van alle verpakte producten de ‘te gebruiken tot’ datum (TGT-datum). Dat is de uiterste datum waarop het product gegeten mag worden. Neem geen risico: alle spullen die je al een jaar niet gebruikt hebt of waarvan je je niet kunt herinneren wanneer je het gekocht hebt mogen weg. Zet op de rest van de spullen met een dikke stift duidelijk zichtbaar de houdbaarheidsdatum, zodat je in één oogopslag ziet hoe lang spullen nog houdbaar zijn.
Stap 2: schoonmaken
•Haal alle losse onderdelen, zoals flessenhouder, eierrekje, groentelade , los en was ze in de spoelbak met afwasmiddel en heet water.
•Maak de binnenkant van de koelkast schoon met een microvezeldoek en een sopje van soda met afwasmiddel.
Soda desinfecteert en haalt eventuele nare geurtjes weg; het afwasmiddel reinigt en ontvet.
•Maak het afvoergaatje in de achterwand van de koelkast ook schoon, dit is vaak de bron van vieze luchtjes! Je kunt hiervoor een wattenstaafje gebruiken.
•Vergeet niet om goed met een doekje tussen de plooien van het afsluitrubber te poetsen. Zit het vuil er diep, gebruik dan –voorzichtig- een saté-prikker.
•Pak ongeveer een keer per jaar de stofzuiger en maak daarmee de achterkant van de koelkast stofvrij.
Stap 3: de juiste temperatuur
Als de koelkast schoon en droog is kun je de spullen weer terugzetten. Hoe voller je koelkast is, hoe meer tijd het kost om alles op de juiste temperatuur te krijgen en te houden. Je kunt dit opvangen door de temperatuurknop tijdelijk een tandje hoger te draaien. Hoe hoger de waarde op de temperatuurknop, hoe hoger de koelstand dus hoe lager de temperatuur. Tussen de 4 en 7 Celsius wordt de groei van bacteriën en schimmels het best geremd: vier graden is ideaal. Je kunt de temperatuur nauwkeurig meten door een speciale koelkastthermometer 24 uur in een bakje water in de koelkast te zetten.
Bron: telegraaf
Blog witgoedsupport onlineonderdelenshop.nl