Niet in de koelkast bewaren. Niet alleen verliezen bepaalde voedingsmiddelen hierdoor sneller hun smaak, ook gaan ze veel sneller beschimmelen. Deze 10 producten kan je maar beter niet in gekoeld bewaren.
1- Tomaten
Een veel gemaakte fout: tomaten in de koelkast. Ze verliezen snel hun smaak. Door de koude lucht stopt het rijpingsproces waardoor de smaken zich niet verder kunnen ontwikkelen. Ook nemen ze nabije geuren die zich ook in de koelkast bevinden tot zich. Ze worden wat waterig van binnen. Wat je wel kan doen ze beter enkele dagen voor consumptie buiten laten rijpen, het liefst in de zon. Wanneer ze mooi rood en vol zijn, kan je ze opeten.
2- Koffie
Verse koffiebonen zullen net als tomaten de nabije smaken uit de koelkast opnemen en hierdoor ’vreemd’ gaan smaken. Het is beter om koffie in de diepvries of in een donkere pot te bewaren zodat de aroma’s niet verloren gaan.
3- Honing
Honing in de koelkast zal kristalliseren. Ook wordt geadviseerd deze zoete lekkernij afgesloten te houden, in bijvoorbeeld een glazen pot. Dan blijft het lang goed.
4- Olijf- en zonnebloemolie
Olie is zeker niet geschikt om in de koelkast te bewaren. Oliën bewaar je het beste op donkere en koele plaats. Het ideaalste is een voorraadkast. Wanneer het staat in een te koude omgeving zal het condenseren en vervormen tot een harde, bijna boterachtige consistentie.
5- Knoflook
Knoflook bewaar je het best in ’lookpotten’. Daar werden ze ook vroeger in bewaard om ze langer houdbaar te maken. Knoflook ontkiemt namelijk zeer snel in de koelkast.
6- Avocado
Deze vruchten zijn op zijn best wanneer ze echt rijp zijn en dus veel smaak bevatten. Dit rijpingsproces stopt wanneer je ze in de koelkast doet. Echter wie een rijpe avocado iets langer goed wil houden kan deze wel het beste in de koelkast bewaren zodat deze niet bederft.
7- Brood
Brood in de koelkast wordt erg droog en hard. Het beste is om je sneetjes naast de broodzak nog eens te verpakken in een plastiekzak. En ook nog eens in een broodtrommel te leggen. Mocht je te veel brood over hebben kan de diepvries ook een optie zijn.
8- Uien
Doordat uien een hoog vochtgehalte hebben, beschimmelen ze erg snel in de koelkast. Lente-uitjes of bieslook kan je wel in de koeling bewaren omdat ze minder water bevatten. Uien bewaar je het beste op een koele en droge plaats. Voeg ze echter nooit toe aan een zak met aardappelen. Ze zullen namelijk hierdoor beiden sneller beschimmelen.
9- Aardappelen
Wie zijn aardappelen in de koelkast bewaart zal merken dat ze erg zoet en zandachtig worden omat het zetmeel dan sneller in suiker wordt omgezet. Beter is om ze in een papieren zak op een koele plaats, zoals de berging of kelder, neer te zetten. Een papieren zak zorgt voor een betere luchtcirculatie.
10- Basilicum
Dit plantje zal in de koelkast snel verwelken en ook de geuren van al het voedsel om zich heen absorberen. Wie na het bereiden van het eten, nog basilicum overheeft, kan deze blaadjes het beste eerst blancheren en daarna invriezen.
Bron: telegraaf
16-05-2014
Blog witgoedsupport