De meest vieste plekken in de keuken
Blikopener zit vol bacteriën
Maak je elke avond het keukenblad en fornuis goed schoon na het koken en eten?
Zo lijkt je keuken misschien schoon, maar er zijn genoeg vieze plekken waar je niet direct aan zou denken.
Dit zijn de meest vieze plekken:
de groentelade en de deurrubbers van de koelkast messen en toebehoren van sapcentrifuge blenders en mixers blikopeners rubberen spatels bak om voedsel in te bewaren met rubberen ring messenblokken
Hoe hou je het schoon?
Als je voedsel bereid hebt, zoals bijvoorbeeld rauw vlees, vis of gevogelte, doe dan alles wat je gebruikt hebt in de vaatwasser en was dit op minimaal 60 graden. Pas op deze temperatuur worden alle schadelijke bacteriën gedood. Heb je geen vaatwasser? Met de hand afwassen kan natuurlijk ook. Gebruik dan wel heet water.
Denk ook aan deksels en rubberen ringen van potjes, spatels, blikopeners, raspen en ander keukengerei. Vervang ook dagelijks je vaatdoek, handdoek- en theedoek in de keuken. Was deze op 60 graden in de wasmachine. Dat zal de meeste bacteriën wel doden.
Koelkast
Om vorming van bacteriën tegen te gaan, doe je er verstandig aan regelmatig je koelkast schoon te maken. Je hoeft hem heus niet iedere week volledig leeg te halen, maar reinig wel regelmatig even de groentelade en de deurrubbers.
Bijvoorbeeld als hij toch al leeg is voordat je boodschappen gaat doen. Eens per maand kun je hem dan grondig reinigen.
Vervang de deurrubbers van de koelkast als de rubber niet meer schoon te krijgen zijn.
lees hier meer over in bericht : Rob Geus deurrubbers van een koelkast
In de koelkast
Een koelkast is koel om de groei van schadelijke bacteriën te remmen.
De beste temperatuur voor je koelkast is 4 graden. Wat moet er eigenlijk allemaal in de koelkast? Bederfelijke producten, zoals rauw vlees, vleeswaren, gebak, zachte kaas en gesneden groente moeten altijd gekoeld worden bewaard.
Zie ook bericht: Gekookte voedsel producten in koelkast of vriezer
Wat andere koelkasttips:
Zet de oudste producten vooraan.
Zo maak je je voorraad het snelst op. Zet de bederfelijkste spullen op de koudste plek (koelkasten met *** of **** zijn onder- en achterin het koudst, koelkasten met * of ** juist bovenin) en zet minder bederfelijke spullen, zoals dranken, op de minder koude plekken.
Houd rauwe producten goed gescheiden van klaargemaakte producten.
In de vriezer
De vriezer remt de groei van bacteriën, of stopt die zelfs helemaal.
Een paar tips voor je vriezer:
Zorg dat de temperatuur lager is dan -18 °C.
Doe niet te veel producten ineens in de vriezer.
Vries geen warme etenswaren in.
Houd de in te vriezen porties klein.
Bron: gezondheidsnet.nl
Blog witgoedsupport – onlineonderdelenshop.nl